Innovatie
De visie van Herbert.

Inhoudsopgave

Magazine

Zomer2018

 • menu
 • De visie van Herbert.

  Een interview met optometrist en mede-eigenaar Herbert Van der Wiel.

  “Ik wil een zaak waar de lifestyle-kant en de zorgkant elkaar overlappen.”

  Voordat Herbert van der Wiel wist dat hij optometrist wilde worden, werkte hij als 16-jarige een vakantie mee in de werkplaats van zijn vaders optiek. Zijn vader wilde de zaak graag in de familie houden, maar nadat zijn drie oudste zoons allemaal een andere kant op gingen, was het nog maar de vraag of dit ging gebeuren.

  Herbert onderzocht verschillende richtingen, maar koos uiteindelijk voor een vierjarige MTS-opleiding optiek. Hij was ambitieus en haalde goede cijfers. Tijdens zijn laatste stagejaar begon hij aan de (toen nog) mbo-opleiding voor optometrist. Na deze te hebben afgerond, studeerde hij verder voor contactlensspecialist. Herbert liep stage en werkte enige tijd bij een optiek in Arnhem om extra ervaring op te doen.

  Uiteindelijk volgde hij zijn zus Lies, die inmiddels al enkele jaren in de zaak werkte, en samen hebben ze de optiek verder uitgebouwd. Zijn vaders droom, om van de optiek een familiebedrijf te maken, is uitgekomen. Op het gebied van contactlenzen, oogmetingen en techniek heeft Herbert zijn eigen beleid gevoerd. Er is veel veranderd sinds Herbert als 16-jarige in de werkplaats stond.

  Wat is er in die jaren allemaal veranderd?

  Het is leuk om gezien te hebben hoe het er in die tijd aan toeging; hoe een bril werd gerepareerd, hoe het glas erin ging en hoe de mallen werden gemaakt. Brillen solderen en repareren ging nog met oude apparatuur, dingen die nu natuurlijk niet meer gebeuren.

   

  De machines zijn door computers en chips veel geavanceerder geworden. Een mal werd toen nog met de hand gegoten met allooi, een soort tin. Allooi werd eerst verwarmd en zo vloeibaar gemaakt en in een malletje gegoten. Als het weer afgekoeld was, kon je een bril slijpen. Vroeger moest ik vijf of zes keer bijslijpen: weer een beetje eraf, niet te veel… oeps, toch te veel, weer wat opvullen… Het was heel veel werk om een bril goed te krijgen. Als een bril nu uit de machine komt, is hij klaar en past hij. Het is zoveel makkelijker geworden.

   

  Oogmetingen werden al wel gedaan met een phoropter*. Die wordt al heel lang in de optiek gebruikt, een goed stukje techniek. Vroeger moest je deze met de hand bedienen. Pas zo’n 15 jaar geleden kwam de eerste automatische phoropter. Die hebben we toen bij Van der Wiel aangeschaft, dat was een hele mooie. Het grootste voordeel is dat je de sterktes in het geheugen kan laten zitten, waardoor je met een druk op de knop het verschil kunt laten zien tussen de bril die de klant droeg en de nieuw aangemeten sterkte. Het is efficiënter, nauwkeuriger en sneller dan met de hand.

  vd-wiel-phoropter

  *phoropter

  De phoropter is een instrument dat voor de ogen wordt gehangen en werkt als een instelbare bril. De klant kijkt door het instrument naar een zogenaamde Snellenkaart, waarop rijen letters in verschillende afmetingen staan. De klant leest de letters voor en de optometrist bepaalt proberenderwijs welke lenssterktes en eventuele andere correcties het beste resultaat geven.

  Wat is er veranderd op het gebied van behandelmethodes?

  Contactlenzen bestonden al toen ik begon. Voornamelijk harde lenzen, nog nauwelijks zachte lenzen. De lenzen werden toen vaak twee jaar gedragen, terwijl je nu daglenzen hebt. Daar was toen helemaal nog geen sprake van.

   

  Bij VD Wiel hadden we destijds een contactlensspecialist die één keer in de twee maanden langskwam. Ik had zelf wel mijn studie afgerond, maar had nog geen praktijkervaring met lenzen en voelde me nog echt een broekie. Maar toen zag ik hoe deze specialist zijn controles, deed stond ik niet achter zijn werkwijze. Hij gebruikte geen microscoop en daar hadden wij op school wel mee leren werken. Ik heb een microscoop aangeschaft en ben zelf de controles gaan doen. Daar heb ik heel veel van geleerd.

   

  En we hebben nu natuurlijk een OCT* hiermee kun je bepaalde oogafwijkingen goed opsporen. Ik verwacht dat deze metingen nog veel verfijnder zullen worden. Een mooie ontwikkeling.

  *Optical Coherence Tomography

   

  OCT is een beeldvormende techniek die hoge 3D-resolutie beelden kan maken van structuren van het oog. De beelden geven een doorsnede weer van bijvoorbeeld het netvlies of de oogzenuw van het oog.

  En op het gebied van de oogheelkunde?

  We houden ons de laatste tijd bezig met Myopie-beheersing; het beheer van bijziendheid. We weten dat er een epidemie aankomt van bijziende mensen. De schatting is dat in 2050 de helft van de bevolking myoop of bijziend is. Dit is deels computerscherm-gerelateerd maar ook deels erfelijk. Het probleem met bijziendheid is dat het de kans op netvliesproblemen op latere leeftijd vergroot, en dat wil je voorkomen. We kunnen die achteruitgang nu met medicatie en zachte en nachtlenzen remmen. Het is heel mooi dat je de ontwikkeling van het oog kunt sturen door op jonge leeftijd in te grijpen.

   

  We zijn bezig een therapie neer te zetten waarbij je kinderen in een vroeg stadium al kunt behandelen. Niet alleen met lenzen maar ook met een stukje levenswijze.

  Ogen zijn gemaakt om ver weg mee te kijken. Tegenwoordig kijken we met telefoons, tablets en beeldschermen intensief op korte afstand naar veel details. Het ver weg kijken wordt een beetje ondergesneeuwd, terwijl die afwisseling tussen ver en dichtbij juist heel belangrijk is. Er komen veel mensen bij mij die last hebben van vermoeide, branderige of natte c.q. droge ogen. Deze mensen zitten de hele dag achter een scherm.

   

  Als ik een hele dag gelopen heb zijn mijn benen ook moe, dus het is niet zo vreemd dat dit voor je ogen ook geldt. Naast de intensiviteit waarmee we onze ogen gebruiken, heeft ook de conditie van het traanvocht hier grote invloed op. Bij VD Wiel Optiek kunnen we dit testen.

  Helaas lopen de meeste mensen achter de feiten aan, dus we stimuleren mensen om preventief met hun ogen bezig te zijn. Zoals we naar de tandarts gaan voor een (half)jaarlijkse controle, zouden we eigenlijk ook vaker onze ogen moeten laten na kijken.

   

  Met preventief onderzoek kun je veel aandoeningen in een vroeg stadium ontdekken. Ik zou mensen graag mee willen geven om iets bewuster met hun ogen om te gaan. Dat je nu goed kunt zien, wil niet zeggen dat je ogen gezond zijn. Als je er op tijd bij bent, kunnen we je hopelijk nog helpen.

  Hoe ziet de toekomst van Van der Wiel Optiek eruit?

  Nadat mijn vader eerst bij mijn opa in Leiden in de zaak had gestaan, opende hij zijn winkel in Ede. Deze winkel heb ik als 10-jarig jongetje samen met mijn opa met een grote sleutel geopend. Het mooie is dat de geschiedenis zich heeft herhaald. Vijf jaar geleden hebben we hier het nieuwe pand geopend en nu werken mijn kinderen ook in de zaak.

   

  Ik heb bewondering voor mijn vader die voor zichzelf is begonnen. Hij had een omzet van 50 gulden per week, waar hij een gezin met drie kinderen en een vrouw zwanger van de vierde van moest onderhouden. Dat ging natuurlijk niet en dan ga je je wel afvragen: ‘heb ik er wel goed aan gedaan?’ Dan toch doorzetten en blijven geloven vind ik heel knap. Daar heb ik heel veel waardering voor.

   

  Aan je geloof vast blijven houden is wat we nu ook doen. Met het oogzorgcentrum hebben we een bepaald doel voor ogen. We geloven er heilig in dat de oogzorg beter kan, ook in Ede. Dat is wel de toekomst. Een zaak opbouwen die op modieus vlak zich nog verder profileert, meer beleving in de zaak, een plek waar het leuk is om rond te lopen, te kijken en brillen te passen. Waar de lifestyle-kant en de zorgkant elkaar overlappen. Die reuring moet er zijn op het gebied van leuke brillen uitzoeken, trainingen, testen en behandelingen.

  ACTUEEL

  Lees hier meer over onze nieuwe website.

  LIFESTYLE

  3 Tips voor een heerlijke zomerdag.